Hari Merdeka ke-63 Malaysia di Konjen Medan Digelar Sederhana

halaman7.com Medan: Perayaan Hari Merdeka ke 63 Malaysia pada 31 Agustus 2020 yang diselenggarakan di Konsulat Jenderal (Konjen) Medan secara sederhana.

Dengan tetap memperhatikan dan mengikuti protokol kesehatan, seperti menjaga jarak. Warga Konjen Malaysia Medan berkumpul dalam kesederhanaan. Dalam memperingati Hari Kemerdekaan ke 63 Malaysia ke-63 yang jatuh pada 31 Agustus 2020.

Tahun ini tema “Malaysia Prihatin” telah dipilih sebagai tema Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia. Malaysia Prihatin dipilih menjadi tema sambutan Hari Kebangsaan tahun ini. Ini bermaksud yang cukup mendalam kepada rakyat Malaysia seiring dengan situasi negara yang masih menghadapi pandemi Covid-19.

Konjen Malaysia Medan, Aiyub Omar mengatakan, gabungan perkataan ‘Malaysia’ dan ‘Prihatin’ menggambarkan seluruh rakyat di negara ini turut sama memerangi wabak Covid-19.

Sementara itu Konsul Pelancongan Malaysia di Medan, Hishamuddin Mustafa turut hadir pada malam itu membacakan doa. Berharap pandemi Covid-19 segera berakhir dan keadaan akan kembali normal sehingga dunia pariwisata bergeliat kembali.

Peringatan Hari Kemerdekaan Malaysia ke-63 di Kantor Konjen Malaysia Medan hanya dihadiri pejabat, keluarga, dan karyawan Konsulat Jeneral Malaysia Medan.

Hadir juga konsul beberapa negara sahabat, dan perwakilan dari Persatuan Kebangsaan Pelajar Malaysia di Indonesia Cawangan Medan.

Para tetamu pada malam itu bercengkrama hangat dalam balutan busana batik dan baju Melayu khas Malaysia. Disuguhkan hidangan masakan khas Malaysia menambah kental suasana negeri jiran.[SP | red 01]

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *